Omirou 6 15451 Psychiko, Greece  210-674 0710

Savoire Texting: 7 DOs & DON’Ts των μηνυμάτων.

Δεν είναι η δουλειά μου να σου πω τί πρέπει και τί δεν πρέπει να κάνεις όταν στέλνεις μήνυμα αλλά επειδή τις γιορτινές μέρες που ήμασταν παρέα στο Albion, σ’ έβλεπα πάνω απ’ το κινητό να γράφεις και να γράφεις και να γράφεις, είπα να πάρω το θάρρος.

Κατ’αρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως το μήνυμα πια είναι το ίδιο δυνατό όσο κι ένα τηλεφώνημα. Καμία παρεξήγηση αν τα πείτε μέσω μηνυμάτων αντί προφορικά, εκτός αν πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό. Κάτι που χρήζει συζήτησης ή άμεσης ανταπόκρισης, για παράδειγμα “χωρίζουμε”. Για τα υπόλοιπα, whatsapp, viber, messenger ή το πατροπαράδοτο text (who does this nowdays?), κάνει το ίδιο.

ffffbc803764d4357173dcb3427566a3

Και όπως όλοι οι τρόποι κοινωνικής επαφής, έτσι και το μήνυμα έχει τον δικό του κώδικα συμπεριφοράς. Ένα savoire texting ας πούμε.

1. Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο.

Με άλλα λόγια, αν δεν έχεις πάρα πολύ στενή επαφή με τον παραλήπτη του μηνύματος, μη το στείλεις μετά τις 8 το βράδυ και ποτέ Σάββατο/Κυριακή. Είναι αγένεια. Και η διακιολογία “έστειλα μήνυμα για να μην σ’ενοχλήσω” είναι άκυρη μια που και το μήνυμα “χτυπάει” και μάλιστα αν ο γνωστός σου είναι παντρεμένος και κάθεται στον καναπέ με τη γυναίκα του στη 1 το βράδυ κι εσύ του στείλεις μηνυματάκι στο viber, ανοίγεις τους ασκούς του Αιόλου. Oops!

2. Διάλεξε σε ποια γλώσσα θα γράψεις.

Ελληνικά; Αγγλικά; Γαλλικά; Σουαχίλι; We game! Αλλά μείνε στην αλφάβητο της κάθε γλώσσας για ν’αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις κι αν φοβάσαι τα ορθογραφικά, ενεργοποίησε τον κορέκτορα και αφέσου στην ζεστή αγκαλιά της τεχνολογίας. Ναι, επιτρέπονται τα Greeklish αλλά με προσοχή! Για παράδειγμα το “Fylaki boriw na er8is yia ligo den cserw toys ntromoyw” μοιάζει με τον κώδικα Da Vinci και ο Τομ Χανκς είναι απασχολημένος.

f98691ceebe1a70e19905de0c229b43c

3. Τελίτσες. Έλεος!

Για κάποιο λόγο, οι τελίτσες κάθονται καλά στο μάτι και χρησιμοποιούνται αβίαστα σχεδόν σε κάθε μήνυμα αλλά 99% των περιπτώσεων είναι παντελώς λάθος. Τα αποσιωπητικά (οι τελίτσες δηλαδή) έχουν νόημα όταν θέλεις να αποσιωπήσεις κάτι. Όταν, δηλαδή, θες να υποννοήσεις κάτι χωρίς να το πεις. Για παράδειγμα “θέλεις να έρθεις απόψε σπίτι να φάμε…;” Εδώ οι τελίτσες αποσιωπούν το “και ό,τι ήθελε προκύψει” αλλά (!) αν το μήνυμα το στέλνεις στην ξαδέλφη σου την Καίτη, τότε τα αποσιωπητικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν την Καίτη να σου φέρει δώρο μια καρτέλα ψυχοφάρμακα. Κι αν είσαι άντρας όταν χρησιμοποιείς αποσιωπητικά –προσοχή! Οι γυναίκες στις τελίτσες διαβάζουμε ό,τι θέλουμε: από “σ’αγαπώ” μέχρι “θέλεις να παντρευτούμε τη δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου”. Καλύτερα να παίξεις πόκα στο τραπέζι του Κορλεόνε παρά να βάλεις τελίτσες σε μήνυμα, φίλε μου.

4. Ξέρω πότε διάβασες το μήνυμά μου ή δεν ξέρω; 

Τα whatsapp, viber και messenger δίνουν αναφορά πότε ο παραλήπτης πήρε και πότε διάβασε ένα μήνυμα, κάτι που φαινομενικά σου δίνει το πάνω χέρι αν ο άλλος δεν απαντήσει ή/και πει “σόρρυ δεν το είδα”. Πριν, όμως, ξεκρεμάσεις το ντουφέκι από τον τοίχο και “γαζώζεις” τον άνθρωπο, σκέφου πως το “read” σημαίνει απλώς πως ο παραλήπτης άνοιξε το μήνυμα. Δεν σημαίνει και πως βρήκε την πρέπουσα ησυχία να το διαβάσει και ν’ απαντήσει. Οπότε keep calm. Το νόημα του “στέλνω μήνυμα” σημαίνει πως δεν απαιτείς άμεση απάντηση. Σημαίνει πως δίνεις την άνεση στον άλλον να το δει όταν το δει, να το διαβάσει όταν το διαβάσει και ν’απαντήσει όταν απαντήσει. Αν δεν έχεις υπομονή, πάρε τηλέφωνο κι άσε τις γκρίνιες.

a7479414b8d73a7065f03c1722eac927

5. Τάχα μου, δήθεν, δεν είμαι και πάνω απ’ το τηλέφωνο. 

Ναι, οκ. Δεν είσαι. Είσαι πολύ απασχολημένη/ος για να διαβάσεις το μήνυμα και ειλικρινά έχεις καλύτερα πράγματα να κάνεις. Ευτυχώς, όμως, που υπάρχουν και τα previews στην οθόνη του iphone και δεν σε τρώει η αγωνία, έτσι; Στα φλερτο-μηνύματα, το 20λεπτο ή μισάωρο μέχρι να διαβάσεις το μήνυμα του/της είναι όντως το must αλλά, κοίτα: Μέσα σ’ αυτό το μισωράκι μην ποστάρεις κάτι στο instagram ή στο faceook γιατί καρφώνεσαι 😉 Κατά τ’ άλλα, καλά το πας κι αν θες ν’ανέβεις πίστα, κάνε το μισάωρο 24ωρο, κάνε κι ένα log out και μετά απάντα μ’ ένα emoji :).

 

 

6. Πες το σ’ ένα μήνυμα.

Όταν αλλάζεις παράγραφο, δεν χρειάζεται ν’ αλλάζεις και μήνυμα. Τα απανωτά “ding” είναι ο εφιάλτης του texting. Πες ό,τι θες σ’ ένα μήνυμα, σ’ ένα “ding”.  Και keep it short. Μήνυμα είναι, δεν είναι email. Μία με 3 προτάσεις το πολύ. Αν αυτά που έχεις να πεις είναι πολλά, γράψε email, γράψε γράμμα ή πάρε τηλέφωνο.

#restaurant_selfie

7. Δώσε τον τελευταίο λόγο.

Μια κίνηση ευγένιας, στην πραγματικότητα, που όλοι όμως αποφεύγουμε γιατί παραδόξως θεωρούμε αγένεια το ν’αφήσουμε αναπάντητο ένα μήνυμα. Κι όμως είναι λάθος. Μετά την ολοκλήρωση της κουβέντας, άσε τον άλλον να πει την τελευταία λέξη. Το “ok” δεν χρήζει απάντησης, για παράδειγμα, εκτός αν έχει στο τέλος ερωτηματικό. Τότε, ναι, απαντάς.  Άσε τον άλλον να κλείσει την κουβέντα, δώσ’ του/της τον έλεγχο της επικοινωνίας  σας ως ένδειξη καλής διάθεσης.

Categories: Blog